Milujete popcorn a čokoládu? Obě tyto pochutiny jsou bohaté na zdravou a očistnou vlákninu. Vláknina podporuje hubnutí i zdraví, o čemž není ani důkazních pochyb. Trávení je lepší, protože vláknina výrazně reguluje hladinu cukru v krvi. Má mnoho benefitů pro zdraví a podpoří dokonce i úspěšné hubnutí. Její pozice ve vyváženém stravování je pro všechny lidi velmi důležitá.
Po vlákninových potravinách saháme tehdy, potřebujeme-li tělo pročistit a zbavit se toxinů. Působí jako kartáč na naše střeva a vyplaví z nich toxiny.
Rozumíte vláknině? Zajímali jste se někdy o to, co to je a jaký přínos mému tělu přinese? Pokud ne, je to chyba, protože vláknina je pro zdraví ohromně důležitá.
Co je vláknina a jak funguje?
Vláknina je, překvapivě, typ sacharidů. Ano, čtěte správně, je to sacharid, ale ne špatný. Tento sacharid tělo neumí strávit a tak odchází přesně tak, jak přišel, čímž čistí naše vnitřní orgány. Populárními vlákninovými potravinami jsou luštěniny, ovoce, zelenina. Existuje však vláknina rozpustná a nerozpustná a obě jsou pro tělo podstatná.
Nerozpustná vláknina působí mechanicky. V trávicím traktu se chová jako kartáč. Čistí naše střeva. Sesbírá zbytky nahromaděné potravy a vypudí je z těla ven, jako zázračnou hůlku očisty. Takto tělo pročišťuje, řeší zácpu a podporuje střevní mobilitu.
Vláknina je zázrak pro střeva, nezbytnost pro zdraví, komplexní pomoc při jistých druzích zácpy. S vlákninou se cítíme lépe. Vypadáme lépe, protože toxiny ze střev nám neškodí. Podporujeme své zdraví významným způsobem a dokonce i hubnutí.
Co je vláknina a jak funguje?
Vláknina je významná, protože každému z nás dává mnoho různých pozitiv a zlepšuje i zdraví. Seznam benefitů je široký a nyní se podíváme na její největší výhody. Proč jíst více vlákniny a zařadit ji častěji do každodenního stravovacího režimu?
1. Vláknina podporuje nejen hubnutí, ale hlavně trávení
Nyní budeme trochu detailnější – Vláknina zvyšuje objem stolice. Tím, že zlepšuje průchod stolice střevy, může pomáhat při zácpě. Zájem o zdraví střev je pro každého z nás důležitý. Zdravá střeva udržují celé tělo ve zdravé rovnováze. Trávení je klíčové nejen pro zdraví, ale také pro úspěšné hubnutí, které vláknina jednoznačně podporuje.
Strava, která je hojně obohacena vlákninou, snižuje rizika řady onemocnění, která nás dnes ohrožují. Vlákninové potraviny jsou skvělým společníkem i při hubnutí. Takže vláknina nejen čistí tělo a posiluje naše zdraví, ale dává nám také mnoho dalších přínosů, které jsou prokázány různými studii.
2. Vláknina reguluje hladinu cukru v krvi
V Česku, ale i na celém světě, se onemocnění diabetu druhého typu rozšiřuje. Nedostatek vlákniny v každodenních jídlech může k tomuto problému se zdravím přispívat. Málo vlákniny – ovoce, zeleniny a celozrnných potravin – ohrožuje trávení. Zde se do naší pozornosti dostává hlavně rozpustná vláknina, která je neocenitelná při těchto zdravotních obtížích.
Když sníme sacharidové jídlo, tělo jej rozkládá na cukry. Následně se do krvního oběhu uvolňují cukry a mohou vyvolat náhlý nárůst cukru v krvi. U diabetiků 1. typu lze tento efekt snadno sledovat.
Diabetik 1. typu po snězení sacharidového jídla vidí na sledovací křivce velký nárůst cukru, který musí regulovat inzulínem (pokud si cukr sleduje pícháním do prstu nebo monitoruje jinak, vidí, jak mu cukr po sacharidovém jídle prudce vyskočí. Toto se může dít také u člověka se začínající inzulínovou rezistencí).
U běžného člověka je nárůst cukru nepříjemný, protože tělo samo vyloučí hodně inzulínu a tím si postupně buduje velkou rezistenci. Toto způsobí vznik cukrovky 2. typu, tzv. stařecké cukrovky, která však ohrožuje už i dvacátníky. Většinou je těmto lidem doporučeno i hubnutí, které vláknina bezpochyby podporuje. Rozpustná vláknina má schopnost vytvořit gel, který trávení příjemně zpomalí.
Cukry se díky tomu absorbují pomaleji v tenkém střevě, a tím zabraňují velkým křivkám cukru v těle, které jsou pro lidské fungování neužitečné. Takže v tomto ohledu nás vláknina nejen zaplní a máme pocit, že jsme dobře najedení, ale také pomáhá předcházet tomuto onemocnění, které ohrožuje stále více lidí.
Pokud chceme tělu dopřát více rozpustné vlákniny, jezme jablka, oves, mrkev a mnoho dalšího ovoce a zeleniny. Nezapomínejme také na celozrnné potraviny. Téma cukrovky je rozsáhlé a budeme se jí věnovat v samostatných článcích. Znáte i vy někoho s diabetem 2. typu? Napište nám vaše zkušenosti na Facebooku Hubnutí a Zdraví.
3. Vláknina podpoří zdraví srdce
Vláknina je zodpovědná i za zdraví našeho srdce. Vláknina pomáhá srdci tak, že snižuje hladinu LDL cholesterolu. Ano, toho, který je označován jako špatný cholesterol. Má tendenci se hromadit na stěnách tepen a vede k jejich zúžení, čímž se zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob.
I mrtvice a infarkt mohou mít souvislost s nedostatkem vlákniny. Srdce a zdraví ohrožuje obezita a hubnutí je napojeno na vlákninu, tedy i na srdeční zdraví. Pravidelnou vlákninovou stravou pomáháme „vyčistit“ nahromaděné cholesterolové povlaky, a tím jsou cévy udržovány volné a pružné.
Některé výzkumy ukazují, jak může zvýšení jejího příjmu podpořit zdraví člověka. Přidáme-li 7 gramů vlákniny denně, snižujeme riziko onemocnění srdce až téměř o 10 procent. Jednoduchou změnou každodenního jídelníčku můžeme dokázat zázraky pro své zdraví.
Stačí si dát k snídani ovesnou kaši, hrst malin do jogurtu, nebo celozrnné špagety k večeři. Jednoduché změny, maličké kroky, jsou cestou k podpoře zdraví enormním způsobem. Víte, že přibližně polovina porce na talíři by měla obsahovat ovoce a zeleninu?
4. Vláknina je partnerem v hubnutí
Podporuje hubnutí! S hubnutím přicházejí u některých lidí starosti ohledně správného stravování. I když nám může selský rozum pomoci při výběru správných potravin na hubnutí, můžeme naletět i marketingovým praktikám směřujícím k dietním a předraženým pochutinám. Jídlo je důležité pro tělo, hubnutí, pro mysl a celkové štěstí či kondici člověka.
Soustředíme-li se na hubnutí, určitě se setkáme s tvrzením, že vláknina je pro úspěšné hubnutí nezbytností. Je to tím, že vysoký příjem vlákniny se pojí s nižší tělesnou hmotností.
Hubnutí je rychlejší a úspěšnější s vlákninou, která nabízí více PRO a málo PROTI. Po jídle s vysokým obsahem vlákniny se cítíme déle sytí a díky tomu sníme méně. Spolu s výše uvedenými benefity je vláknina efektivní kamarád pro kontrolu váhy a pro úspěch v hubnutí.
Které potraviny tedy přidat do denního režimu pro lepší zdraví a úspěšné hubnutí?
Na světě je velká variace jídel, která obohacují tělo o rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Jak jsme již popsali, obě formy mají benefity pro tělo. Zajímavé je, že vláknina je často součástí potravin, které kromě vlákniny obsahují také spoustu minerálů a vitamínů. Nepomáháme tak tělu jen jednostranně, ale ve velkém rozměru.
Přidáme-li do každodenní stravy celozrnné potraviny, budeme sklízet odměnu dříve, než bychom si mysleli. Váha půjde dolů rychleji, zdraví bude pevnější, a možná se nám konečně podaří posílit také imunitu. Vláknina, zdravá strava, celkové zdraví a hubnutí jsou propojena témata.
Celozrnné těstoviny, chlebíček, celozrnná rýže – to vše jsou potraviny, které nás zasytí a ozdraví. Nezapomínejte ani na kroupy a luštěniny se stejně pozitivním efektem pro doplnění vlákniny do těla.
Znáte někoho, kdo odmítne jahody, maliny nebo borůvky? Všechno bobulové ovoce je prospěšné z hlediska vitamínově-minerálního příjmu i kvůli vláknině. Maliny doplní denní dávku vlákniny jako kouzelnou hůlkou, pořiďte si je určitě častěji, nebo je vypěstujte, pokud máte možnost.
Bobule přidejte do kaše, jogurtu, koláčů. Všude tam, kde vám chutnají. Bude to skvělé oživení chuti a významný krok pro celkové zdraví těla a jeho kondici. Stejně častěji sáhněte i po avokádu, také bohatém na vlákninu – ale zde pozor na jeho kalorie, pokud se snažíte zhubnout.
Kromě vlákniny dodáme tělu i mnoho vedlejších benefitů pro zdraví i hubnutí
Luštěniny jsou také hojným zdrojem vlákniny. Dávají tělu i bílkoviny a jsou častou součástí vegetariánských receptů. Luštěniny jsou navíc velmi chutné a variabilní v chuti, konzistenci a přípravě. Ani naše peněženka nezapláče, protože z luštěnin umíme připravit levná a chutná jídla.
Semínka a ořechy jsou nejen plné zdravých tuků. Zmiňují se i v tématu úspěšné hubnutí. Zasytí a dodají vlákninu. Jsou volbou pro ty, kdo hledají kvalitní energii pro tělo. Zelenina je sama o sobě bombou pro zdraví.
Vláknina, kterou zelenina obsahuje, je také součástí mnoha benefitů, které tělu dodává. Kdy jste si naposledy pochutnali na dobré krémové hráškové polévce posypané sezamem nebo slunečnicovými semínky? Mňam!
Takže vidíte, že zdravé potraviny jsou všude kolem nás. Zlepšují hubnutí, zdraví, znásobují naši energii. Volba záleží na vašich preferencích, ale je jisté, že zdravému tělu neuškodíte, pokud do stravy přidáte vlákninu. Sledujte svou reakci na vlákninu. Ale pozor, tak jak je to se vším, i tady platí, že s vlákninou se nevyplatí přehánět. Sledujte si zdravý příjem a zůstaňte fit.
Jaké vlákninové potraviny milujete a čím doplňujete vlákninu nejčastěji? U nás jsou to maliny, které jsou nabité vitamíny a vlákninou. Jak je to ve vaší rodině? Podělte se s námi o své tipy k doplnění vlákniny přes náš Facebook Hubnutí a Zdraví.